Skip links

Våre biler

Spørsmål og svar

Under øvelseskjøring kan du kjøre både med manuell- og automatgir. Dersom du avlegger førerprøve for automatgir vil du kun ha muligheten til å kjøre biler med automatgir. Ønsker du senere å kjøre med manuelt gir må du ta ny oppkjøring.

Dersom du øvelseskjører i trafikken må du alltid ha med deg ledsager. Ledsageren må være fylt 25 år og ha hatt førerkort i samme klasse som du øvelseskjører for sammenhengende de siste 5 årene. Øvelseskjører du på øvingsbane eller avsperret område holder det at ledsager kan se deg og instruere deg underveis. Du kan da kjøre i bilen alene.

Som en del av oppkjøring kan du bli bedt om å foreta en sikkerhetskontroll av bilen. Dette inneværer å kontrollere lys, bremser, varsellamper og annet. Da må du kunne forklare hva som kan være årsaken til eventuelle feil og følge disse feilene opp.

For å avlegge førerprøve for lastebil Klasse C må du ha bestått Klasse B, mens for å kunne avlegge førerprøve for lastebil Klasse CE må du ha bestått Klasse C.

Snøscooter (S) – 16 år
Personbil (B) – 18 år
Bil med tilhenger (BE) – 18 år
Lastebil (C) – 21 år
Lastebil med henger (CE) – 21 år
Buss (D) – 24 år
Buss med tilhenger (DE) – 24 år

For å oppnå yrkessjåførkompetanse (YSK) må du gjennomføre grunnutdanning og bestå teoriprøve i tillegg til å ha førerrett for det kjøretøyet du skal kjøre. Fullstendig grunnutdanning består av 280 timer teoretisk og praktisk undervisning som avsluttes med en teoriprøve. Etter fullført grunnutdanning kan du kjøre godstransport med kjøretøy i klasse C1, C1E, C og CE fra fylte 18 år, og med kjøretøy i klasse D1, D1E, D, DE fra fylte 21 år.